Overvægt

Følelsesmæssig overspisning maskerer vores problemer.

At spise kage, eller gå amok i kagedåsen, chips posen, efter du har slået op med en kæreste – at indtage store mængder mad i stressede tider, at spise mere, end vores krop faktisk behøver, osv. Dette kaldes følelsesmæssig overspisning.

Vi tror, at “det at være normale mennesker” betyder at være konstant på vagt omkring mad, og at vi bør være bange for chokolade og flødeskum fordi det feder. Overbeviste om, at hvis vi kan kontrollere den “store indre sult”, så vil vi finde fred. Men spisning bliver ofte en metafor for den måde, vi lever på, og den måde vi håndterer vores følelser på. I mange tilfælde af mekanisk spisning, (trøstespisning, stress spisning, kedsomheds spisning, overspringes handlinger) fungerer mad som en røgskærm, der ikke lader os indse det rigtige problem:

Vi har mangel på den følelsesmæssige kontrol, og forsøger at fylde den tomhed op som vi mærker, den uro i kroppen,- men det lader sig ikke gøre med mad og nydelsesmidler, for svaret skal findes i andre områder af vores liv.

Forholdet mellem følelsesmæssige mangler, accept og mad

Mad kan blive en erstatning for følelsesmæssig balance.

Hvor mange gange har du ikke brugt din frustrationer til at spise et kæmpe måltid eller en god portion chokoladeis? De tvangstanker, der driver os, hvad angår mad, er ofte faktisk følelsesmæssig fortvivlelse.

Kurer fungerer ikke, fordi mad og vægt er symptomerne, ikke problemet.

Hvis vi er ærlige, kan vi se, at det at koncentrere sig om vægten, er en måde ikke at være opmærksom på årsagerne hvortil så mange mennesker tyer til mad, når de tror, de er sultne. Dette forstærkes også af vores samfund, der fokuserer på de ekstra kilo og hvor mange kalorier, der indtages.

Ekstra vægt er blot et symptom.

Vi tror også, at det at tabe os og få en smuk figur vil bringe os al den følelsesmæssige udløsning fra de smertefulde ting, der får os til at lide. Selv hvis vi ændrer vores vægt en smule, vil vi fortsat være ulykkelige, hvis vi ikke overvejer de underliggende årsager.

Den onde cirkel af følelsesmæssig overspisning

På en eller anden måde maskerer vores bekymring for vores krops endnu dybere bekymringer. Det skaber en ond cirkel med uopklarede bekymringer, der sænker vores evne til at vokse og udvikle os som mennesker.

For nogle, er det rigtige problem ved overvægt og følelsesmæssig overspisning, at mad blive en erstatning for kærlighed.

Overspisning vil blot give flere problemer

Når vi spiser på en ubalanceret måde, passer vi på os selv på en usund måde. Men som jeg har nævnt, er det at udløse sine frustrationer gennem mad og vægtøgning kun et symptom, der genskaber sig selv i en ond cirkel. Så hver eneste gang vi overspiser, forstærker vi troen på, at den eneste måde, hvorpå vi kan opnå det, vi ønsker, er at give det til os selv gennem ernæring.

Det er derfor, at hver gang vi giver efter for lysten til mad som resultat af en følelsesmæssig ubalance, forstærker vi den håbløshed, der er forbundet med vores problem. Det skaber endnu større mangel på kontrol. En virkelig ond cirkel, der bare fortsætter, fordi behovet for at spise skriger til os mere og mere. Følelsesmæssig overspisning eller en ernæringsmæssig ubalance fungerer ofte som en form for ” plastisk behov”